Dalmatische olijfolie

Het vakantieland Kroatië staat bekend om zijn bergen, eilanden, stranden en nog veel meer. Maar hoeveel heb jij gehoord over de verschillende soorten olijfolie die in Kroatië verkrijgbaar zijn? Je zult versteld staan van de Kroatische olijfolie en de verschillende producenten en hoe uitstekend ze in hun werk zijn.

Ze hebben meerdere internationale prijzen gewonnen voor hun uitmuntende kwaliteit van de olijfolieproductie. Laten we dieper ingaan op de details en de olijfolieproductie in Kroatië eens nader bekijken.

Alles over Kroatische olijfolie

Kroatië is naar voren gekomen als een van de beste olijfproducenten ter wereld. Je weet het misschien niet, maar olijfolie extra vierge wordt zelfs vloeibaar goud genoemd. Er was een tijd dat Spartanen olijfolie over hun hele lichaam aanbrachten om er beter uit te zien en zich sterker te voelen. Het land is uitgegroeid tot een van de beste olijfolieproducenten. Dat is de reden dat de producenten van het land elk jaar prijzen winnen in verschillende competities.

Kroatië heeft vele prijzen gewonnen:

In 2016 heeft de NYIOCC (New York International Olive Oil Competition) de Kroatische olijfolieproducenten gouden en zilveren onderscheidingen toegekend. Het omvatte de producenten van de Adriatische eilanden Krk, Korcula en Brac tot het schiereiland Istrië. Vorig jaar was de prestigieuze New York Olive Oil Competition een groot succes voor Kroatische olijfolie. Van 61 Kroatische olijfoliën wonnen er ongeveer 51 bronzen, zilveren en gouden onderscheidingen. In feite was de Soltansko maslinovo ulje van Solta de enige die de “Best in Class” -prijs won. De producenten die het groot hebben gemaakt in de prijzen, zijn onder meer Kozlovic, Chiavalon, Lupic OPG, Marija Bursic OPG, Ivica Vlatkovic, Agrolaguna en Vosten. Kortom een select gezelschap aan olijfolie producenten.

De lijst met oneindige voordelen:

Het hele proces van de Kroatische olijfolieproductie wordt lokaal uitgevoerd. Van het telen van olijven, het plukken, verwerken, bottelen en verpakken van het eindproduct. Er wordt met alle middelen voor de kwaliteit van olijfolie gezorgd. Wat maakt de Kroatische olijfolie nu zo goed? Het klimaat in Kroatië is aan de koelere kant, wat leidt tot de productie van lekkerere olijven. Ze zijn rijk aan antioxidanten en onverzadigde vetzuren. Het cardiovasculaire systeem, de bloeddruk en het cholesterol zijn enkele van de belangrijkste problemen waar mensen mee te maken hebben en olijfolie kan hen zeker redden.

Het lijdt geen twijfel dat de beste olijfoliën ter wereld uit Kroatië komen. De complexiteit van aangename sensaties samen met een complete balans van alle elementen maakt de Kroatische olijfolie geweldig. Om een ​​idee te krijgen van hoeveel olijfolie voor Kroatië betekent en om het olijfoliescenario van dichtbij te bekijken, kun je een bezoek aan de Olijftuinen van Lun plannen. Ze zijn gelegen op het eiland Pag met ongeveer 80.000 olijfbomen die verspreid zijn over 400 hectare land.

Olive tree with olives by Javier Casares is licensed under CC-CC0 1.0

Heb je de bekroonde olijfolie van Istrië geproefd?

De productie van olijfolie in Istrië is geen nieuwe onderneming. Het begon tijdens de Romeinse tijd en gaat nog steeds sterk. Als je ooit van plan bent Istrië te bezoeken, vergeet dan niet om de 1600 jaar oude olijfboom te bekijken die op het eiland Veliki Brijuni groeide te bezoeken. Deze staat bekend om zijn getuigenis van lange traditie van olijfolie. De situatie is vanaf het begin niet vruchtbaar geweest. Het kostte Istrië veel tijd om zich op de olijvenkaart te registreren als een goede producent. De internationale erkenning van de Istrische olijfproducten heeft in haar voordeel gewerkt.

Kwaliteit spreekt voor zich!

Van 2015 tot 2019 is Istrië beloond met de titel van de beste olijfregio ter wereld. De selectie is gemaakt door de experts van Flos Olei. Flos Olei is een jaarlijkse catalogus die de eerste internationale gids voor extra vergine olijfolie is. Het wordt zelfs beschouwd als de bijbel van extra vierge olijfolie. In Flos Olei 2018 werden in totaal 77 olijfoliën uit Kroatië opgenomen en 75 daarvan kwamen uit Istrië. Het is zelfs bekend dat 11 van de 75 Istrische oliën een score van 95 van de 100 punten kregen. Obitelj Ipsa, Olea B. B., Agrofin-Mate en OPG Enio Zubin behoren tot de Istrische olieproducenten voor opmerkelijke 97 punten.

In Flos Olei 2019 waren 79 vooraanstaande Istrische olijfolieproducenten opgenomen. Dat was absoluut een enorme prestatie. Het zal u verbazen dat de meeste Istrische olijfolieproducenten kleine, door een familie gerunde outfits zijn. Ze produceren een beperkte hoeveelheid olie maar van hoge kwaliteit. Elk jaar ontvangen Istrische producenten meerdere internationale prijzen voor hun Istrische olijfolieproductie. Met name de extra vierge olijfolie. Weerkaatsen ze niet het idee dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit?

Wandel over de Istrische olijfolieroutes

Als vakantie voor jou niet betekent dat je gewoon tijd doorbrengt in villa’s, dan kun je de kans grijpen om de olijfolieroutes te bezoeken. De Istrische olijfolieroutes voeren je langs de voortreffelijke olijfoliën ter wereld. Nadat de productie van olijfolie floreerde, begonnen de producenten proeflokalen in te richten voor de bezoekers. Ze presenteren hun bekroonde olijfolie graag aan toeristen en bezoekers. In feite leer je meer over de geschiedenis en tradities van verschillende olijfolieproducenten terwijl zij hun visies en ervaringen met je delen.

Dalmatische olijfolie – een smaak om te onthouden

Dalmatië is een andere regio in Kroatië die olijfolie van hoge kwaliteit produceert. Het is nog geen toonaangevende producent zoals Istrië. Maar wat het ook produceert, het is geweldig van smaak en aroma. Als we teruggaan naar de geschiedenis, denken mensen dat de oude Grieken verantwoordelijk waren voor het brengen van olijven naar Dalmatië. Ze brachten ze van het eiland Paros en plantten ze in de vruchtbare velden van Dalmatië. Dit veld staat nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag